Tegen het raam gevlogen?
Soms is de vogel dood maar vaker is de vogel alleen bewusteloos. Haal de vogel binnen om te voorkomen dat een kat hem pakt. Stop hem in een doos en laat hem een tijdje met rust. Bewusteloze vogels zullen binnen een uur bijkomen en kunnen dan weer losgelaten worden.
Jonge vogels
In de broedtijd lijken jonge vogels vaak hulpeloos maar zijn dat meestal niet. Het betreft bijna altijd vogels die net uit het nest komen en waarvan de oudervogels nog in de buurt zijn. Ze zijn echter wel kwetsbaar. Zet ze daarom op een beschutte plek. De ouders vinden hen terug en ze zijn hopelijk niet meer voor de poes.
Gewonde vogels – wat moet je doen?
- Doe de (jonge) vogel in een zo klein mogelijke doos, leg een oude handdoek op de bodem (geen kranten) of wat zaagsel als je dat hebt.
- Doe de vogel niet in kattenmand en zeker niet in een kooi. Donker en stil is het beste.
- Houd de doos zo donker mogelijk (dus doe de deksel zoveel mogelijk dicht, maar zorg wel voor voldoende zuurstof).
- Doe de vogel niet bij huisdieren als je die hebt (ook voor de veiligheid van je eigen dieren).
- Leg geen water of voedsel in de doos.
- Ga niet zelf proberen te voeren.
- Bel de opvang dat je een jonge vogel komt brengen (kan vaak tot laat in de avond in het broedseizoen).
- Breng de vogel zo snel mogelijk.
- Kun je de vogel niet meteen brengen, zet hem dan tot die tijd donker en koel (bijvoorbeeld in de badkamer) in de kleine doos en laat hem verder met rust.
Alleen als het jong gewond is of langer dan een dag nog niet hersteld is, is het zinvol contact op te nemen met een hulpverlener.
Waarom de vogel niet zelf grootbrengen en weer vrijlaten?
Vogels die niet in sociale groepen leven, zoals duiven, merels, spreeuwen en mussen kun je zonder problemen grootbrengen en als ze zelf goed kunnen eten weer vrijlaten. Meestal komt het dan wel goed. Vogels hebben een instinct en weten instinctief hoe ze aan hun voedsel moeten komen.
Echter, intelligente vogels, die in sociale groepen leven, zoals kauwen, eksters, vlaamse gaaien en kraaien, hebben niet genoeg aan voedsel alleen.
Vanaf hun vroege jeugd moeten deze vogels leren hoe ze met soortgenoten om moeten gaan. Dit leren ze alleen door tussen volwassen vogels te verblijven en met leeftijdsgenoten op te groeien. Een kraaiachtige die door mensen wordt grootgebracht leert hele verkeerde dingen aan, want leren doet hij! Maar wat erger is: hij leert zo NIET de dingen die zo belangrijk zijn voor een kraaiachtige, hoe hij zich moet gedragen in een groep soortgenoten.
Een door mensen grootgebrachte vogel weet later instinctief wel hoe hij voedsel moet zoeken en waar hij water kan vinden, maar hij zal zich nooit zo kunnen gedragen dat hij in een groep met soortgenoten kan verblijven, waar hij thuishoort. Hij heeft niet de 'taal' leren spreken om met zijn soortgenoten te kunnen communiceren. Dat betekent dus ook: geen partner kunnen vinden. Je zult begrijpen dat dit geen prettig leven is voor een intelligente vogel, die wel 15 jaar oud kan worden. Vaak gaan deze vogels als ze volwassen zijn uit frustratie kleine kinderen aanvallen. Ze hebben immers ook niet geleerd bang te zijn voor mensen.
Wij krijgen regelmatig berichten over kinderen én volwassenen die aangevallen zijn, in hun ogen gepikt zijn en er zit niets anders op dan de boosdoeners dan af te laten maken. Al met al geen rooskleurige toekomst.
Realiseer je bovendien: een jonge vogel moet ieder uur gevoerd worden van zonsopkomst tot zonsondergang!
Neem bij twijfel altijd zo snel mogelijk contact op met een vogelopvang of de dierenambulance. Daar zitten de deskundigen die precies weten hoe er mee om te gaan.