Uilenwerkgroep

Miniatuur

Uilen onderzoek en bescherming

Sinds 2010 is in onze vereniging de uilenwerkgroep actief. Wij monitoren de broedpopulaties van steen- en kerkuilen in de regio van Deventer. De werkgroep houdt zich bezig met het inventariseren van territoria van de genoemde uilensoorten door middel van avond/nacht tellingen, waarbij de uilen op geluid worden opgespoord. Gevonden territoria worden in kaart gebracht en waar mogelijk de nestplaatsen opgezocht. Om de uilen een betere kans te geven worden er ook nestkasten geplaatst op geschikte broedlocaties waarna deze kasten jaarlijks gemonitord worden op bezetting en broedsucces. Ook aan de bescherming van de vogels wordt gewerkt, onder andere door het vervangen van nestgelegenheid wanneer deze dreigt te verdwijnen of door het “marterproof” maken van nestkasten waardoor predatie wordt voorkomen.

Bij de controle rondes worden de bevindingen genoteerd. De pullen en evt. aanwezige adulten worden geringd om zo gegevens te kunnen verzamelen over de verspreiding en overleving van de betreffende vogels. De verzamelde nest- en ringgegevens worden gedeeld met Sovon, Stone (Steenuilen Onderzoek Nederland) en Kerkuilenwerkgroep Nederland en gepubliceerd in een jaarlijks verslag van de vogelwerkgroep.

Voor meer informatie:

www.steenuil.nl

www.kerkuil.com

 


2023

2023 was wederom een mooi jaar voor de steenuilen. In totaal zijn er van de 22 succesvolle nesten 67 jongen uitgevlogen. 

Nadat de kerkuilen in 2022 nagenoeg niet aan het broeden waren gegaan i.v.m. het slechte muizenjaar, hebben ze zich in 2023 gerevancheerd.  In totaal zijn er van de 10 succesvolle kerkuilbroedsels 38 jongen uitgevlogen. 

De bosuil had een iets minder goed seizoen met maar 5 succesvollebroedsels waarvan 11 jongen zijn uitgevlogen.  


 
Asbestsanering een bedreiging voor onze uilen? Uilenwerkgroepen helpen!

 

Nu de overheid de druk op het saneren van asbestdaken opvoert, ontstaat er een probleem voor veel vogels en in het bijzonder voor de kerkuil en steenuil.

In 2024 moeten alle asbestdaken zijn verwijderd. Veel schuren/gebouwen zullen verdwijnen of worden voorzien van nieuwe daken die meestal niet meer toegankelijk zijn voor vogels. De kerkuil en steenuil broeden niet alleen vaak in dit soort schuren, maar gebruiken deze ook als ‘roest’plaats overdag en veel van hun prooidieren huisvesten in en rond de schuurtjes. De verandering van hun habitat zal veel vogels dwingen om op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Voor uilen is dat niet altijd makkelijk, veel schuren en woningen zijn steeds moeilijker toegankelijk en oude bomen met geschikte holtes zijn er ook steeds minder.

 

Wet Natuurbescherming

Volgens de wet natuurbescherming hebben wij mensen een zorgplicht. Dat betekent dat u bij afbreken of verbouwen verplicht bent een andere oplossing te zoeken voor beschermde dieren die in uw schuur leven. De Vogelwerkgroep is er niet om een vermanend vingertje op te steken, maar om u en de vogels te helpen.

 

Uilenwerkgroep helpt

Daarom steken we als Uilenwerkgroep graag de handen uit de mouwen. We verplaatsen bestaande nestkasten bij verbouwingen of plaatsen nieuwe kasten in de omgeving. We geven advies over de woonomgeving, want erven worden steeds netter, bomen en struwelen maar vooral de zo belangrijke rommelhoekjes verdwijnen. Nestkasten die wij plaatsen blijven we monitoren in de toekomst.

We willen dan ook graag tijdig in contact komen met de mensen die voornemens zijn hun schuren of daken te renoveren of te verwijderen. Wij kunnen voor u bekijken of er tekenen van uilen zijn en een alternatief bieden in de vorm van een nestkast. Hiervoor kun u vrijblijvend contact opnemen met Anne Buijtenhek via uilen@vwg-deijsselstreek.nl  

 

Contactgegevens

Publicaties
File
File
File
File
File
File
File
File

Media

Miniatuur
Miniatuur
Caption
Jonge Steenuil geringd
Miniatuur
Miniatuur
Caption
Volwassen Kerkuil wordt geringd
Miniatuur
Miniatuur
Caption
Bosuil 20-25 dgn oud