Het werkgebied van de vogelwerkgroep bestaat uit een grote variatie aan landschappen. Bossen, water en weiden zorgen ervoor dat er een grote hoeveelheid verschillende vogelsoorten zijn te vinden, zowel als broedvogel maar ook als doortrekker en wintergast. Pak de verrekijker en ga op pad en ontdek zelf wat er allemaal te zien is in deze omgeving.

Landgoed de Kranenkamp-Veldhuizen

Landgoed van de Stilte

De Kranenkamp, tussen Diepenveen en Schalkhaar heeft een geschiedenis die terug gaat rond 1401. Het landgoed dankt zijn naam waarschijnlijk aan de kolonie kraanvogels die in vroegere dagen neerstreek op het landgoed. Vroeger stond er op het landgoed een landhuis dat in 1936 is afgebroken om er een nieuw huis voor in de plaats te bouwen. Door de tweede wereldoorlog kwam er niets van deze plannen terecht. Het landgoed kenmerkt zich dus niet door een landhuis, wel door het park, de huisplaats met de voormalige boerderij, de jachtopzichterswoning en het oude jachthuis.
Het park naar ontwerp van Van Delden is een klassiek voorbeeld van een Engels landschapspark. Het wandelpad slingert over kunstmatig aangelegde heuveltjes. Een kronkelde sloot moet de suggestie wekken van een kabbelend beekje. De sloot mondt uit in een vijver. De laatste jaren is er hard gewerkt om het dichtgegroeide bos langs de Soestwetering aan de Raalterweg zijn parkachtige karakter weer terug te geven, is de verbinding met de wetering weer opengemaakt, zijn de bruggen opnieuw aangelegd aan de hand van vroegere fotoís, de paden met halfverharding uitgerust en volmaakt een rietgedekt theehuisje de idylle. In het theehuisje zijn twee haikuís van Heleen Bosma en Alied van de Meer te vinden.

In 2011 en 2013 is dit gebied door leden van de vereniging onderzocht op broedvogels. zie hier voor de verslagen van 2011 en 2013

De Kranenkamp is eigendom van de Stichting IJssellandschap              
www.ijssellandschap.nl
ontwerp: Arno ten Hoeve, uitvoering: TigrisIT