Ooievaarsbuitenstation 't Zand in Gorssel is opgericht in 1981 als onderdeel van het landelijke herintroductieproject voor de Ooievaar. Het was het 5e station dat werd opgericht en de dagelijkse verzorging was in  handen van de familie Verholt, geholpen door een enthousiaste groep vrijwilligers.
Het station heeft, vanaf de geboorte van de eerste jongen in 1982, tot aan heden een belangrijke bijdrage geleverd aan de terugkeer van de Ooievaar in het algemeen en in de IJsselvallei in het bijzonder.

Werk in uitvoering met betrekking tot het biotoopherstel voor de Ooievaar.

Na de feestelijke onthulling van het nieuwe informatiebord bij het ooievaarstation is het in augustus 2010 dan eindelijk zover: de eerste poel is gegraven. Op particulier terrein in de omgeving van Dorth is is na het verwijderen van enkele bomen een mooie poel aangelegd. Hieronder enkele foto's van dit gebeuren, eerst enkele van de symbolische eerste schep tijdens de financiersdag en daarna het werkelijke aanleggen van de poel.
- Alle foto's gemaakt door de fam. Kasteleijn-Brasser, tenzij anders vermeld.


 
 
linksboven: financiers, medewerkers van   Vogelbescherming Nederland, dhr. Kasteleijn en leden van de ooievaarscommissie luisteren naar de uitleg van Herman Roelofs
Rechtsboven: Dhr Kasteleijn neemt de eerste schep aarde uit de grond.
Linksonder: Dhr en mevr. Kasteleijn kijken tevreden naar het resultaat
Rechtsonder: Dhr en mevr. Kasteleijn en 4 leden van de ooievaarscommissie bij het zojuist geplaatste bord dat aangeeft dat er op deze plaats gewerkt wordt aan biotoopverbetering.Het informatiebord dat geplaatst zal worden op plekken waar aan  biotoopherstel gewerkt wordt of al is gewerkt.


 
 
   
  Aanleg van de poel. Linksboven de oude situatie en rechtsonder de situatie zoals het nu is geworden  
  (augustus 2010)
 

2011

Hieronder enkele foto's van het graven van een poel en het plaatsen van een nestpaal op De Wippert en het vervangen van een nestpaal.

   
   
   
 Bovenste twee foto's en de middelste links, poel en 
 nestpaal op De Wippert
 Middelste foto rechts en de twee onderste, nestpaal
 plaatsen bij de fam. Wagenvoort.


ontwerp: Arno ten Hoeve, uitvoering: TigrisIT