Ooievaarsbuitenstation 't Zand in Gorssel is opgericht in 1981 als onderdeel van het landelijke herintroductieproject voor de Ooievaar. Het was het 5e station dat werd opgericht en de dagelijkse verzorging was in  handen van de familie Verholt, geholpen door een enthousiaste groep vrijwilligers.
Het station heeft, vanaf de geboorte van de eerste jongen in 1982, tot aan heden een belangrijke bijdrage geleverd aan de terugkeer van de Ooievaar in het algemeen en in de IJsselvallei in het bijzonder.

Het Ooievaarsboek

Op Zaterdag 2 juni 2007 zijn de eerste twee exemplaren van het jubileumboek "ooievaars in de IJsselvallei" overhandigd aan Wim en Gerrie Verholt

 

  De eerste exemplaren zijn overhandigd aan Gerrie en 
  Wim Verholt. Dit evenement vond plaats tijdens een
  weekend vol feestelijkheden ter ere van het 25 jarig
  bestaan van Ooievaarsbuitenstation 't Zand


Het boekwerk beschrijft het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van het Ooievaarsbuitenstation 't Zand.  Door middel van vele illustraties en foto's wordt een goed beeld gegeven van het geen er zich de laatste 25 jaar heeft afgespeeld en hoe dit project ertoe heeft bijgedragen dat heden ten dage de Ooievaar weer een gewone verschijning is geworden.

Het boek bevat 132 pagina's, is volledig in kleur uitgegeven en door eigen leden gemaakt, compleet met foto- en kaartmateriaal. Door de professionele opmaak en druk is het een verzorgd en stijlvol boek geworden met voor ieder wat wils. Of het nu gaat om mooie plaatjes, een stukje geschiedenis of om de cijfertjes, het staat er allemaal in. Als Vogelwerkgroep zijn we bijzonder trots op deze uitgave. Om een indruk te geven van het boek kun je hier enkele pagina's en de kaft als PDF bestand downloaden;

kaft, pagina 36, pagina 72, pagina 100

Het boek is niet meer te koop maar een .pdf bestand van het gehele boek is hier te downloaden, bestand is 10 mb groot
ontwerp: Arno ten Hoeve, uitvoering: TigrisIT