Ooievaarsbuitenstation 't Zand in Gorssel is opgericht in 1981 als onderdeel van het landelijke herintroductieproject voor de Ooievaar. Het was het 5e station dat werd opgericht en de dagelijkse verzorging was in  handen van de familie Verholt, geholpen door een enthousiaste groep vrijwilligers.
Het station heeft, vanaf de geboorte van de eerste jongen in 1982, tot aan heden een belangrijke bijdrage geleverd aan de terugkeer van de Ooievaar in het algemeen en in de IJsselvallei in het bijzonder.

De resultaten van 't Zand

Na de start in 1981 was het in 1982 groot feest toen de eerste twee jongen uit het ei kropen. In de jaren hierna volgden er nog vele tientallen waarvan er vele ook daadwerkelijk uitvlogen en een zelfstandig leven begonnen.
T/m 2011 zijn er op het ooievaarstation 488 jongen uit het ei gekropen waarvan er uiteindelijk 327 zijn uitgevlogen.

 
 

   
Tabel met broedgegevens van 't Zand 1982 t/m 2011
   


Door de jaren heen zijn de resultaten nogal wisselend, dit kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste factor is toch wel het weer en bij langdurige perioden met nat en koud weer gaan er op de nesten veel jongen dood. Ook de voedselsituatie en gevechten op het nest met andere ooievaars kunnen er toe leiden dat de jongen dood gaan. In de grafiek hieronder zijn de resultaten nog eens weergegeven en zijn de schommelingen in het resultaat duidelijk te zien. Het resultaat wordt vanaf 2010 ook duidelijk beinvloed doordat er, in het kader van de ombouw van het Zand, minder nestpalen aanwezig zijn.
   
 
         Blauwe balken = aantal uitgekomen jongen
         Rode balken = aantal bezette nesten
         Rode lijn met gele driehoeken = aantal uitgevlogen jongen
ontwerp: Arno ten Hoeve, uitvoering: TigrisIT