Ooievaarsbuitenstation 't Zand in Gorssel is opgericht in 1981 als onderdeel van het landelijke herintroductieproject voor de Ooievaar. Het was het 5e station dat werd opgericht en de dagelijkse verzorging was in  handen van de familie Verholt, geholpen door een enthousiaste groep vrijwilligers.
Het station heeft, vanaf de geboorte van de eerste jongen in 1982, tot aan heden een belangrijke bijdrage geleverd aan de terugkeer van de Ooievaar in het algemeen en in de IJsselvallei in het bijzonder.

Herintroductieplan van de ooievaar, hoe het begon

In 1913 telde ons land 500 paar ooievaars. In 1939 waren er 312 bewoonde nesten en in 1969 waren dat er nog maar 19. Uiteindelijk bleven er in de zeventiger jaren nog maar 3 nesten over; het langst bezette nest was dat bij de kerk in Voorst.In 1969 startte in Groot Ammers een project dat tot doel had de ooievaar voor Nederland te behouden, te herintroduceren en te onderzoeken hoe het kwam dat de wilde ooievaarspopulatie afnam.
Met steun van o.a. Vogelbescherming kwamen de eerste  uit Zwitserland, Spanje en Marokko in ooievaarsdorp 't Liesveld te Groot Ammers aan. Zij zorgden voor de eerste nakomelingen en daardoor konden er in 1979 vanuit 't Liesveld  een aantal nieuwe, zogenaamde  buitenstations, voorzien worden van ooievaars.

Zodoende kwam daar in 1981 ook het ooievaarbuitenstation in Gorssel bij. De keus om in Gorssel een buitenstation te plaatsen werd mede bepaald doordat er een actieve groep mensen paraat stond om het project op te starten en te onderhouden. Daarnaast is de omgeving met zijn uiterwaarden prima geschikt voor Ooievaars, dit gezien het feit dat de laatste "wilde" Ooievaar van Nederland in Voorst gebroed heeft.


   Ligging van de buitenstation die in de periode
1979-1989 zijn geopend

L    =   Liesveld
1    =   Herwijnen
2    =   Eernewoude
3    =   Zegveld
4    =   De Wijk
5    =   Gorssel
6    =   Haastrecht
7    =   Leek
8    =   Spanga
9    =   Ommeren
10  =   Alphen a/d/ Rijn
11  =   Akmarijp
12  =   Rossum

ontwerp: Arno ten Hoeve, uitvoering: TigrisIT